چگونه با بی‌حوصلگی خود در خانه مقابله کنیم؟

یکی از مشکلاتی که این روزها در اثر در خانه ماندن ایجاد می‌شود، احساس بی‌حوصلگی است. درواقع بی‌حوصلگی، احساس تهی‌بودن و خستگی را نشان می‌دهد و منجر به این می‌شود که تحرک کمتری داشته باشید، کمتر دست به اقدام و عمل بزنید و نسبت به گذشت زمان و آنچه در اطراف شما اتفاق می‌افتد بی‌تفاوت باشید. بی‌حوصلگی در واقع در اثر پایین بودن سطح تحریک ذهنی اتفاق می‌افتد. استراحت ناکافی، خواب نامناسب یا تغذیه نامناسب، ماندن طولانی مدت در منزل و نداشتن روابط اجتماعی باعث می‌شوند سطح تحریک ذهنی شما پایین بیاید و نتوانید فعالیت‌های روزانه خودتان را انتخاب کنید و بر آن‌ها کنترل داشته باشید یا به‌درستی متوجه گذر زمان نشوید؛ اما راهکارهایی وجود دارد که در زمان ماندن در خانه هم بتوانید بر عوامل بی‌حوصلگی غلبه کنید و تحریک ذهنی مناسبی داشته باشید. با این راهکارها از بی‌حوصلگی رها شوید و با انرژی به کارهای مفید بپردازید.

برای خودتان هدف‌های کوچک و بزرگ تعیین کنید

با توجه به توانایی‌ها و استعدادهای خود اهدافی معقول و قابل دسترسی و مطابق با شرایط و امکانات موجود برای خودتان ترسیم کنید. در حال حاضر که زمان ماندن در خانه پایان مشخصی ندارد هدف شما باید متناسب با این شرایط باشد و در این شرایط قابل پیش‌بردن باشد. این هدف می‌تواند یادگیری سطح مشخصی از یک زبان خارجی، توسعه بخشی از کسب و کار اینترنتی، یادگیری موسیقی و موارد مشابه باشد.

وقتی هدف مشخصی دارید و برای رسیدن به آن برنامه دارید و تلاش می‌کنید، بخشی از ذهن شما در همه زمان‌ها در حال پردازش و درگیر آن هدف است. در نتیجه شما همیشه سطحی از تحریک ذهنی را دارید و دچار بی‌حوصلگی نمی‌شوید.

برای رسیدن به هدف مورد نظر خود از یک برنامه مدون و جدول زمان بندی‌شده‌ استفاده کنید و خود را مقید به آن کنید. مقاله برنامه عملکردی گروه جُستار به شما برای انتخاب یک هدف درست و برنامه‌ریزی برای رسیدن به آن کمک می‌کند و جدول زمان‌بندی متناسب به شما ارائه می‌دهد.

برای امور روزمره رویه و برنامه مشخصی داشته باشید

نظم اجرایی را برای خودتان به صورت عادت درآورید و در زندگی روزمره خود رویه‌های مشخص داشته باشید. ساعت مشخص بیدار شدن، خوابیدن، غذا خوردن داشته باشید و فعالیت‌های کاری یا کارهای موردعلاقه و شخصی را در زمان‌های معلومی انجام دهید و به برنامه خود مقید و پایبند بمانید. به این ترتیب از خواب زیاد، سستی و تنبلی دور می‌شوید.

 با مشخص بودن محدوده زمانی و زمان پایانی انجام هر کار، شما محدود بودن زمان را درک می‌کنید و به استرس مثبت یا یوسترس دچار می‌شوید. این شما را به تحرک وا‌دار می‌کند و مانع از ایجاد بی‌حوصلگی در شما می‌شود.

اراده خود را تقویت کنید

برای پایبند بودن به نظم اجرایی و برنامه روزانه و همچنین برای اقدام کردن و شروع کار تازه باید مصمم و با اراده باشید.
برای تقویت اراده ابتدا باید عوامل ضعف اراده خود را بشناسید. ضعف اراده معمولا به خاطر اعتماد به نفس پایین و نداشتن شناخت کافی از خود، توانایی نداشتن در تشخیص امور از هم و تصمیم‌گیری مناسب، نا امیدی نسبت به آینده و شکست‏‌هاى گذشته و عوامل بازدارنده رشد مانند سرزنش دائمی به وجود می‌آید.
برای تقویت اراده شما باید باور کنید مانند دیگر انسان‏‌ها از توانمندى‌‏هاى بسیاری برخوردارید و نقاط قوتتان از نقاط ضعفتان بیش‏تر است. بنابراین با تکیه بر نقاط قوت‏ و با جبران ضعف‏‌ها می‌توانید خوب تصمیم بگیرید و اقدام کنید. تصمیمات به‌جا و پرارزش و موفقیت‌های گذشته‏ خود را به یاد ‌آورید. به استقبال کارهاى به ظاهر دشوار بروید و به یاد داشته باشید که توانایی انجام دادن کارهاى مهم را دارید و با توجه به نقاط قوت زندگی، یاس و ناامیدی نسبت به آینده را به امیدواری و خوش‌بینی نسبت به آینده تبدیل کنید. در برابر اراده انسان همه سختى‌‏ها آسان مى‏‌شود.

به آثار مثبت کارها و تصمیم‌گیرى‏‌های خود فکر کنید و تصویری از آینده برای خودتان ترسیم کنید. این تصویر مثبت انگیزه‌ای برای اقدام و عمل در شما خواهد بود.

در حال زندگی کردن را تمرین کنید

در لحظه و در زمان حال زندگی کنید. بسیاری از افراد همیشه به جای این که به زمان حال و محیط اطراف توجه داشته باشند، به مرحله بعدی کار فکر می‌کنند؛ زمانی برای بوییدن گل‌ها نمی‌گذارند، با ولع غذا می‌خورند تنها برای این که سراغ دسر بروند، یا صرفاً سیرشده و بخوابند. در حالی که در زمان حال زندگی کردن مزیت مهمی دارد.

وقتی در زمان حال زندگی کنید و به محیط اطرافتان توجه کنید، همیشه عاملی را پیدا می‌کنید که ذهن شما را تحریک کند و بخش زیادی از بی‌حوصلگی شما برطرف می‌شود.

دفعه بعدی که متوجه شدید در حال فکر کردن به گذشته یا آینده هستید، خود را به حال حاضر برگردانید. به مناظر اطراف خود، غذایی که می‌خورید یا موسیقی که می‌شنوید توجه کنید، بگذارید لذت زندگی و راه رفتن روی زمین را احساس کنید. گاهی اوقات متوقف شدن و آرام رفتن به شما انرژی می‌دهد تا از همه چیزهایی که در کنار خود دارید بهره ببرید.

اجتماعی باشید و کارها را جمعی انجام دهید

برای رفع بی حوصلگی اجتماعی باشید و از روابط اجتماعی انرژی بگیرید، حالا که نمی‌توانید از خانه بیرون بروید با برخی از دوستانتان مکالمه تلفنی و تصویری برقرار کنید. در مکالمات و روابط خود یاد روزهای گذشته را زنده کنید. در خانه دورهمی شبانه با فرزندان داشته باشید. بازار خاطره، داستان و بازی‌های گروهی را گرم کنید.

به خودتان برسید و در محیط تغییر ایجاد کنید

از خودتان غفلت نکنید و به خودتان برسید. به وضع ظاهرخود رسیدگی کنید، لباس‌های دیگری بپوشید و سعی کنید کمی در خود تفاوت ایجاد کنید. این ساده‌ترین راه برای شروع تغییر و رفع بی‌حوصلگی است.
تغییر کوچکی در محیط ایجاد کنید. جای وسایل را عوض کنید و در چیدمان آن‌ها تغییر بدهید. به گلدان‌ها رسیدگی کنید یا به محیط نظم بدهید. نقش‌های متفاوت در خانه به عهده بگیرید. به عنوان مثال اگر آقا هستید کمی بیشتر در آشپزی یا مرتب‌کردن خانه به همسرتان کمک کنید. با ایجاد تغییر و تنوع تحریک ذهنی ایجاد کنید و بی‌حوصلگی را از بین ببرید.

وقتتان را به شیوه مناسب پر کنید

سعی کنید در هیچ زمانی بیکار نمانید؛ هر چه وقت خالی و بی‌برنامه بیشتر باشد، سستی در شما بیشتر می‌شود و رغبت کمتری به تحرک و انجام کارهایتان خواهید داشت. وقتتان را به شیوه مناسب پرکنید. بهتر است به سراغ چیزهایی بروید که محرک ذهنی برای شما باشند. چیز جدیدی یاد بگیرید؛ کتاب بخوانید. از سایت‌ها و شبکه های اینترنتی استفاده کنید؛ موسیقی متفاوت با سلیقه همیشگی خود گوش کنید؛ بازی‌های رایانه‌ای یا فکری انجام دهید.

در مطلب چگونه از وقت آزاد خود استفاده کنیم؟ در مورد استفاده از وقت به‌طور کامل‌تر گفته‌ایم و راهکارهای مختلفی ارائه کرده‌ایم.